Tier 1, čo to znamená a prečo je podstatné, aby bol výrobca v tomto rebríčku zaradený?

Čo znamená slovné spojenie Tier 1 a prečo je dôležité?

Pri vyhľadávaní solárnych fotovoltaických systémov pre váš dom ste možno narazili na termín Tier 1 panel a zaujímalo vás, čo to znamená. V tomto príspevku vám preto vysvetlíme, ako slovné spojenie Tier 1 vzniklo, čo skutočne znamená a prečo je pre vás dôležité pri výbere panelov, ktoré využijete na svoj projekt.

 

Dôležitosť správnej voľby solárnych panelov pre životnosť solárnej elektrárne

Životnosť solárnej elektrárne je výrazne dlhšia ako 25 rokov a solárne panely sú najdrahšou súčasťou solárnej inštalácie, ktorá tvorí až 40 % nákladov na celý projekt. Pri budovaní solárnej elektrárne je potrebné zvoliť správne solárne panely, aby sa zabezpečilo, že projekt bude vyrábať požadované množstvo elektriny a energie.

Väčšina majiteľov domov je pri výbere solárnych panelov zmätená. Nižšie sú uvedené najčastejšie kladené otázky pri výbere solárneho panelu.

 

Najčastejšie kladené otázky pri výbere solárneho panelu

Ako dlho vydrží solárny panel? Aké záruky a garancie poskytujú výrobcovia solárnych panelov?
Aké sú možnosti, že výrobca dodrží záruku, ak sa vyskytne problém s výrobou solárnych panelov počas životnosti projektu?
Ktorá značka solárnych panelov vyrobí počas životnosti projektu viac energie?
Koľko by mal kvalitný solárny panel stáť viac?

 

Rýchla odpoveď znie: Solárne panely sa delia do troch kategórií: Tier 1, Tier 2 a Tier 3. Solárne panely Tier 1 sú spoľahlivejšie a ich nákup by mal byť výhodnejší.

 

Solárne panely Tier 1

Solárne panely Tier 1, na rozdiel od všeobecného presvedčenia, označujú skôr panely vyrobené finančne zaistenými podnikmi než kvalitu výrobku.

Bloomberg New Energy Finance Corporation vytvorila túto klasifikáciu, aby rozlíšila medzi firmami, od ktorých sa očakáva, že budú poskytovať fotovoltaické produkty po dobu 25 rokov záruky, a tými, ktoré ponúkajú iba solárne zariadenia.

Zjednodušene povedané, u ktorej firmy je najväčšia pravdepodobnosť, že svoju záruku dodrží?

Agentúra Bloomberg hľadá výrobcov, ktorí v predchádzajúcich dvoch rokoch získali certifikáciu Tier 1 a ktorí boli financovaní šiestimi alebo viacerými finančnými spoločnosťami na solárne projekty s výkonom 1,5 MWp.

Príkladom výrobcov solárnych panelov Tier 1 sú spoločnosti Leapton, Jinko, DAH, Risen, Longi a ďalšie.

 

 

Aké sú kvalifikačné požiadavky?

Pri určovaní solárnych panelov Tier 1 sa berú do úvahy rôzne aspekty, medzi ktoré patria napr.

Spoločnosti s minimálne 5 rokmi skúseností: To zaručuje, že sú spoľahlivým zdrojom solárnej energie a že sú dostatočne rešpektované, aby obstáli v skúške času a zároveň boli finančne zaistené.

Spoločnosti, ktoré sú verejne obchodovateľné alebo majú solídnu súvahu: Sú spoľahlivejšie, pretože boli predtým podrobené špecifickým normám a sú vyhlásené za hodné investície.

Mechanické výrobné techniky a silná vertikálna integrácia: To zaisťuje vyššiu produktivitu a efektívnejšie využitie materiálu, čo vedie k bezpečným a vysoko kvalitným solárnym výrobkom.

Rozsiahle investície do marketingu: Rastúci trh odráža dôveru v značku a jej motiváciu investovať do kontroly kvality.
Solárne panely Tier 1 sú známe svojou veľkou odolnosťou, čo znamená, že ich 25-ročná záruka na výkon bude dodržaná.

Ich automatizované výrobné postupy znižujú pravdepodobnosť výskytu závad a ich dlhoročná povesť je zárukou, že prípadné problémy, ktoré sa objavia, budú vyriešené.

 

Čím sa líši od solárnych panelov úrovne 2 a 3?

Vďaka týmto vysokým štandardom majú panely dlhšiu životnosť a sú energeticky účinnejšie.

To nutne neznamená, že výrobcovia Tier 2 alebo Tier 3 vyrábajú nekvalitné solárne panely.

Ranking Tier 2 sa vzťahuje na podniky, ktoré sú v prevádzke menej ako päť rokov a nevyrábajú vlastné solárne články, namiesto toho ich nakupujú od dodávateľov Tier 1.

Podniky úrovne Tier 3 sa naproti tomu často podieľajú na procese montáže, namiesto toho, aby si obstarávali vlastné solárne články. Spoločnosti úrovne 2 aj 3 pravdepodobne využívajú výrobné linky s ľuďmi, čo zvyšuje riziko výrobku.

 

Aké výhody poskytujú solárne panely Tier 1?  

Solárne panely Tier 1 sú vyrábané z kremíka najvyššej kvality. Solárny panel bude fungovať efektívnejšie, pokiaľ je kvalita kremíka vyššia. Výrobcovia Tier 1 navyše používajú pokročilé robotické metódy na reguláciu výrobného procesu, čím znižujú alebo eliminujú ľudské chyby v procese. Aby zostali na špičke, investujú tiež značné prostriedky do výskumu a vývoja.

Tieto spoločnosti sú vertikálne integrované, čo znamená, že všetky hlavné súčasti solárneho panelu vyrábajú samy. Obvykle vyrábajú viac ako 1 GW solárnych panelov ročne a robia to už viac ako 5 rokov.

Výrobcovia solárnych panelov Tier 1 používajú najkvalitnejšie materiály, a preto sú panely podstatne drahšie. Solárne panely od výrobcu Tier 1 môžu stáť až o 30 % viac ako panely od ostatných výrobcov.

Solárne panely od výrobcov Tier 1 sa často dodávajú s 12-ročnou zárukou na výrobok a 25-ročnou zárukou na lineárny výkon. Majú pevnú a stabilnú finančnú bilanciu a otvorene sa s nimi obchoduje na burze cenných papierov.